В умовах глобалізації економіки пріоритетним є забезпечення ефективності діяльності та конкурентоспроможності підприємств, тобто їх ефективного функціонування та економічної безпеки. Даний методичний підхід до аналізу конкурентоспроможності підприємства рекомендовано до застосування на підприємствах виноробної промисловості, також може бути використаний на підприємствах інших галузей харчової промисловості.
Методичний підхід до аналізу конкурентоспроможності підприємства – КЕФ-аналіз дозволяє комплексно проаналізувати компетитівність (загальний та асортиментний показник компетитівності функціонування підприємства) та ефективність (аналіз ефективності всіх існуючих на підприємстві видів звичайної діяльності, ефективність окремих видів операційної діяльності підприємства, фінансовий стан підприємства, ефективність діяльності маркетингової служби підприємства та ефективність проведених маркетингових заходів) функціонування підприємства виноробної промисловості за допомогою системи оціночних показників, виявити резерви та розробити рекомендації для забезпечення конкурентоспроможності підприємства.
На всіх сучасних підприємствах харчової промисловості з метою забезпечення розвитку управління їх конкурентоспроможністю.
Результати та пропозиції були впроваджені у діяльність підприємств з метою розвитку управління їх конкурентоспроможністю: ТОВ «Промислово-торговельна компанія Шабо», ПрАТ «Одесавинпром», ПрАТ «Одеський завод шампанських вин».