Проблемна науково-дослідна лабораторія комплексної переробки рослинної сировини в харчові та кормові продукти (ПНДЛ) є структурним підрозділом науково-дослідного інституту Одеського національного технологічного університету. Вона була створена 4 січня 1977 року. Засновником і першим науковим керівником лабораторії був професор М.С. Дудкін.
З 1991 р. ПНДЛ очолила лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, доктор технічних наук, професор Наталія Кирилівна Черно.
З січня 2015 р. науковим керівником лабораторії є доктор технічних наук, професор Жигунов Дмитро Олександрович.
Основні напрями наукової діяльності ПНДЛ:
Створення технологічних процесів для харчових і зернопереробних галузей агропромислового комплексу (АПК).
Створення технологій нових видів харчових продуктів з нетрадиційної сировини.
Створення нового високоефективного обладнання, автоматизація виробничих процесів харчових і зернопереробних виробництв.
Забезпечення створення технологій одержання безпечних харчових продуктів і визначення критеріїв їхньої оцінки.
Рішення економічних проблем діяльності підприємств АПК у ринкових умовах.
У Проблемній науково-дослідній лабораторії ведуться розробки нижчезазначених напрямів наукових досліджень:
розробка нових технологій одержання харчових речовин, біологічно активних добавок і продуктів для функціонального, лікувального й профілактичного харчування, заснованих на хімічній модифікації та біотрансформації сировини;
розробка технологій, які дозволяють одержувати пектин зі свіжих яблучних вичавок із заданим ступенем етерифікації та підвищеною здатністю зв'язувати іони важких металів і виводити радіонуклеїди з організму людини. Проводиться розробка інноваційних технологій та створення нових видів харчових інгредієнтів, добавок та функціональних продуктів з бульб топінамбуру із застосуванням сучасних методів обробки сировини;
обґрунтування методології розробки сучасної нормативної технологічної документації для консервної промисловості, яка узгодить та скорегує існуючі документи та дозволить ввести до національної документації вимоги міжнародних стандартів серії ISO 9000, підсистем безпеки на основі принципів НАССР і GМР, системи безперервного сенсорного контролю;
розробка високочутливих й селективних методик люмінесцентного визначення антиоксидантів поліфенольного типу та консервантів у харчових продуктах і рослинній сировині з використанням сенсибілізованої люмінесценції іонів лантанидів у фазі сорбенту;
удосконалення контролю якості рослинних продуктів у сучасних умовах на основі інтегрального дослідження критеріальних складових харчових систем тривалого зберігання. Розробляються шляхи підвищення їх безпеки з урахуванням можливості визначення фальсифікації та впливи сучасних екологічних умов України;
розробка технологічних прийомів підвищення ефективності переробки зерна при виробництві комбікормової продукції, удосконалюванням і розробкою нових технологій виробництва комбікормів, білково-вітамінних добавок (БВД) і преміксів, оцінкою ефективності технологічних процесів переробки зерна та виробництва комбікормової продукції. Сфера наукових досліджень включає теорію та практику енергозберігаючих технологій переробки кормової та малоцінної сировини, виробництва спеціальних комбікормів для племінних тварин, для собак і кішок, ресурсозберігаючих технологій виробництва кормових сумішей на основі відходів АПК, збагачувальних сумішей різної рецептури для виробництва повнораціонних комбікормів;
переробка нових круп’яних культур з розширенням асортименту готової продукції цільового призначення. Проводиться дослідження технологічних властивостей зерна голозерного вівса, ячменю та насіння нуту як об’єктів переробки в крупи, визначення показників якості зерна, що надають найбільш вагомий вплив на споживчі властивості готової продукції, та удосконалення існуючої класифікації технологічних властивостей зерна для різного цільового призначення;
розробка наукових принципів прогнозування показників якості зерна і продуктів його переробки в процесі їх теплового сушіння, вологотеплової обробки і зберігання, методів виявлення зерна із прихованими дефектами, а також розробкою науково-технічних основ озонових технологій та устаткування для їх реалізації у зернозаготівельних та зернопереробних галузях АПК, які забезпечать екологічно чисті способи зберігання зерна, дозволять знизити енерговитрати та підвищити якість обробленого зерна і продуктів його переробки;
розробка енергоефективних процесів і устаткування для харчових технологій. Створюються зразки енергоефективного устаткування, які засновані на використанні сучасних елементів: теплових труб, електромагнітних інтенсифікаторів, низькотемпературних систем та ін. Застосування технологій подвійного призначення призвели до створення принципово нового класу харчових продуктів. Це рідкі концентрати, екстракти, аналоги яких на світовому ринку відсутні;
розробка теоретичних підходів до керованої модифікації біополімерів та БАР пряно-ароматичних та дикорослих рослин, встановлення закономірностей та механізмів їх перетворень, взаємодії зі структурними складовими тістових мас;
розробка теоретичних основ та встановлення закономірностей структуроутворення в складних рідких гетерогенних системах, з урахуванням, при необхідності, фіксованого розподілу компонентів, стабільного при їх тривалому зберіганні;
робота з підвищення ефективності використання води та удосконалення технологій водопідготовки для харчових виробництв.