Науково-дослідна лабораторія «Стерилізації, оцінки якості та безпеки харчових продуктів» створена 28.09.2006 р. за наказом ректора Академії № 265-01, є практично єдиною в Україні лабораторією, яка за замовленням підприємств харчової промисловості, розробляє науково обґрунтовані режими теплової обробки різних видів харчової сировини і готових продуктів харчування.
Лабораторія забезпечує підприємства консервної галузі харчової промисловості науково обґрунтованими тепловими режимами стерилізації та пастеризації консервованих продуктів харчування з овочевої, фруктової, ягідної, плодової, м’ясної, рибної та молочної сировини.
Лабораторія виконує експертну оцінку доцільності вибору технологічної схеми переробки різних видів харчової сировини, яку використовують при виробництві готової продукції.
Вказані роботи виконуються на основі прямих господарських договорів ОНТУ з підприємствами.
Діяльність лабораторії зареєстрована в МОЗ України і дозволяє надавати підприємствам харчової галузі затверджену в установленому порядку нормативно-технологічну документацію, яка забезпечує випуск безпечних і якісних продуктів харчування.
Послугами лабораторії скористалося багато відомих підприємств-виробників. Це такі відомі українські та міжнародні компанії-підприємства як «Чумак», «Агуша», ТОВ «Ходорівський м’ясокомбінат», «Щедро», «Верес», «Сандора», «Сучасні торговельні технології» тощо.